Цацаров: 925 осъдени са на свобода

 

925 лица са на свобода, въпреки влязлата в сила присъда „лишаване от свобода“. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на правната комисия в Народното събрание.

Защо 1114 осъдени престъпници са на свобода

Защо все още стотици осъдени са на свобода

Ето ги най-издирваните престъпници от ФБР

„В тези цифри се включват и 3 лица, за които не е приведено изпълнение на наказание „доживотен затвор“. При проверка 24 лица бяха издирени, задържани и приведени в съответните места за лишаване от свобода. В общия брой лица 925 – 62 са с чуждо гражданство“, допълни Цацаров.

Той уточни, че 557 души са с извадена европейска заповед за арест. По думите му относителният дял на укриващите се в чужбина е 700 осъдени лица. Цацаров посочи, че е бил създаден електронен регистър на осъдените лица с неприведени изпълнения на наказанията.

„Целта е регистърът да бъде използван от прокуратурата и от органите на МВР“, заяви Цацаров. Финалният извод е, че приетите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс имат изключително позитивен ефект, каза Цацаров.

По думите на главния прокурор само няколко цифри по един показател са достатъчно, за да се потвърди това – случаите, при които е предприето задържане на осъдени лица, незабавно след постановяване на краен акт от върховната инстанция.

„За периода от 5 ноември 2017 г. до 27 февруари 2018 г. от ВКС са били получени за изпълнение директно 109 съдебни решения с окончателно наложени наказания „лишаване от свобода“.

затвор
затворИзточник: Getty Images/Guliver

По 62 от тях лицата вече са били задържани на друго основание или са търпели и друго наказание. Лица, спрямо които е разпоредено задържане и привеждане в затвор направо от прокурор от ВКС, са 47. От тези 47 са се отклонили само 4. 43 са били задържани и незабавно приведени в затвор“, коментира Цацаров.

„Не мога да не направя извода, че ефективността от оперативно-издирвателните мероприятия на територията на страната е ниска. Трудностите произтичат най-вече от липса на възможности за използване на СРС и проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори“, допълни обвинител №1.

След негово писмо е създадена работна група между МВР, Прокуратурата и Министерство на правосъдието, която да изготви проект на инструкция по приложението на чл. 418 в НПК.

„Чл. 418 регламентира задържането на осъдения и отвеждането му до място за изпълнение на наказанието. Целта е тази инструкция да премахне или съкрати хартиения обмен и в същото време да създаде ясни правила“, допълни главният прокурор.

Той поясни, че предлага към МВР създаване на публичен сайт „Издирва се“ и на практика всяко лице да може ясно да установи при необходимост и справка дали съответното лице се издирва.