Повдигнаха две обвинения на д-р Димитров

Прокуратурата повдигна две обвинения за д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Джевизов, под прякор Плъха, пред гаража на дома си, съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Георги Пенев.

Те са за незаконно притежаван пистолет и боеприпаси, както и за превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Ако бъде признат за виновен, д-р Димитров може да получи присъда от 8 години затвор.

Той беше пуснат от ареста с мярка „подписка“ след 72-часово задържане. От прокуратурата изрично подчертаха, че решението им не е заради заради мащабните притести от последните дни в негова защита, а на база вътрешните убеждения на прокурора Георги Пенев.

Хиляди българи се вдигнаха за свободата на д-р Димитров

Ангел Джамбазки: Въоръженият мъж е свободен мъж

Прокуратурата изнасе подробна информация за случилото се във фаталната нощ.

Д-р Иван Димитров е изпразнил пълнителя на пистолета по нападателя си, след което се опитал да прикире следите си – укрил е пистолета, прибрал е гилзите от изстреляните патрони, и е почиствал местопрестъплението със свой приятел, стана ясно по време на брифинга. Пистолетът „Валтер“, с който е стреляно, е незаконно притежаван.

За оръжието са направени пълни самопризнания, но то все още не е намерено от разследващите.

Кражбата не е станала в дома му, а в гаража под апартамента му. Убитият е бил сам и е бил въоръжен с отвертка и нож, които са открити в дрехите му.

Докторът е слязъл до гаража, след като преди това около 30 минути е набюдавал крадеца без да се обади на 112. След това изпразнил пълнителя по мъжа, който се намирал на вратата на гаража.

Последва сблъсък, след това така известният Жоро Плаха е хвърлил по д-р Димитров различни предмети – метална тръба, табела, нож, който в последствие е открит в дома на обвиняемия и не е бил в притежание на крадеца.

Обвиняемият е съобщил, че първо е бил нападнат с метална тръба, втори път, че по него е била хвърлена метална табела. На брифинга стана ясно, че действително убитият Жоро Плъха е нанесъл порезна рана по крака на обвиняемия.

От съобщението пред медиите стана ясно, че в дома на доктора са открити и незаконно притежавани боеприпаси, а семейството му не е било там по това време, каквато информация имаше в началото.

По случая са разпитани над 15 свидетеля.

Окръжният прокурор заяви още, че при изнесените факти прокуратурата бива поставена да отговаря на въпроси защо е бил задържан за 72 часа обвиняемият.

„Прокуратурата никога не се е крила, тя говори, когато има каквото има да каже. Не сме длъжни, а и нямаме никакво основание в рамките на 24 часа да кажем как върви едно разследване.“ каза той.

„Хората разбира се имат основание да протестират, но първо трябва да бъдем чути. И още: законите дали са съвършени или несъвършени, прокуратурата не може да каже. Законите се коват в Народното събрание“, заяви прокурор Румен Попов пред медиите.

Източник: www.vesti.bg